Consultoria per a projectes d'innovació tecnològica en salut
Projectes
Descobreix els projectes tecnològics on hem hem participat, treballant en la conceptualització, avaluació i validació de solucions digitals en l’àmbit de la salut. Col·laborem per impulsar innovacions que millorin l'atenció mèdica i la qualitat de vida de les persones.

Desenvolupament i realització d’una prova pilot de validació d’una estratègia de salut mòbil per a pacients amb endometriosi
L'endometriosi és una malaltia crònica que afecta a un 10% de les dones en edat fèrtil, causant dolor abdominal i subfertilitat. Per millorar el seguiment, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau juntament amb la empresa Trilema Salud ha desenvolupat la plataforma Endometric, una solució digital innovadora basada en salut mòbil i telemedicina.
Aquesta eina inclou una aplicació mòbil i una plataforma web per monitoritzar els símptomes, el tractament i el cicle menstrual, amb comunicació directa amb els professionals.
L'objectiu principal del pilot és avaluar la satisfacció de les pacients i validar la experiència amb la nova versió de l'aplicació. Els resultats inicials mostren una millora en la satisfacció, tot i que es detecten àrees de millora en usabilitat per garantir una millor adherència.
Aquest projecte s’ha vist impulsat per la Fundació Privada de l’Hospital Sant Pau gràcies a les ajudes aportades per al desenvolupament de projectes innovadors.

Roadmap de validació per a una plataforma web interactiva per a la planificació quirúrgica d’intervencions cardíaques
VIDAA ofereix als metges una eina per anticipar-se a les intervencions, seleccionant el dispositiu, la mida i la posició òptims, i preveient com interactuarà el dispositiu amb la dinàmica del cor, minimitzant les complicacions i garantint els millors resultats per a cada pacient.
L’objectiu principal és avaluar el sistema VIDAA com a suport per a la planificació prequirúrgica, analitzant-ne la usabilitat, l’experiència de l’usuari i la seva capacitat predictiva de complicacions. A més, es dissenya una metodologia per avaluar la seva capacitat predictiva en esdeveniments trombòtics relacionats amb dispositius (DRT) i la concordança dels resultats amb els registres mèdics.

Desenvolupament d’un prototip de Realitat Virtual com a eina terapèutica per millorar la funcionalitat en pacients amb esquizofrènia.
Aquest projecte va aconseguir desenvolupar un prototip de realitat virtual amb enfocament terapèutic per a pacients amb esquizofrènia. Mitjançant un procés de cocreació entre professionals de la salut mental i experts en tecnologia, es va identificar un cas d’ús concret per aplicar la realitat virtual com a eina terapèutica. Aquesta col·laboració va permetre combinar coneixements clínics i tecnològics, creant una solució innovadora que busca millorar l’autonomia, la funcionalitat i els símptomes cognitius dels pacients en un entorn segur.
Tot i que és un primer pas, calen més investigacions i estudis clínics per validar-ne els beneficis. Aquest projecte impulsa noves línies de recerca en l’aplicació de la realitat virtual a la salut mental.
Desenvolupament i realització d’una prova pilot de validació d’una estratègia de salut mòbil per a pacients amb espondiloartritis
El Digital Health Validation Center ha liderat una estratègia de salut digital per millorar el seguiment de pacients amb espondiloartritis, una malaltia inflamatòria crònica. S’ha desenvolupat la plataforma MoviSalud en col·laboració amb Trilema Salud, integrant eines de monitorització de l’activitat de la malaltia, l’adherència al tractament i la promoció d’hàbits saludables.
Testejada en 15 pacients, l’estudi ha avaluat la satisfacció, l’experiència i la usabilitat de l’aplicació, amb l’objectiu d’evolucionar cap a la plataforma definitiva RheumAssist. Els resultats mostren un augment de la satisfacció i una millor gestió de recursos sanitaris.
Aquesta innovació reforça la qualitat de vida dels pacients i posiciona Sant Pau com a referent en salut digital, obrint camí a noves solucions per a patologies cròniques. Aquest projecte s’ha vist impulsat per la Fundació Privada de l’Hospital Sant Pau gràcies a les ajudes aportades per al desenvolupament de projectes innovadors.
Prova pilot de validació de la plataforma d'eLearning “e-Hospital4Future”
En el context del projecte eHospitals4Future, s’ha desenvolupat una plataforma d’e-Learning que conté diferents cursos dirigits a professionals clínics, el contingut dels quals s’emmarca en l’àmbit de la salut digital.
L’objectiu del projecte és validar aquests cursos amb professionals clínics, específicament de l’àrea d’infermeria, per avaluar la satisfacció i els coneixements adquirits.

Validació clínica d’una estratègia de coordinació multicèntrica per a l’atenció dels pacients amb fractura de fèmur.
La fractura de coll femoral en les persones grans comporta un increment de la morbiditat, el deteriorament funcional, la mortalitat i la despesa sanitària, i augmenta el grau de dependència i institucionalització l'any següent a la fractura. La incidència en persones més grans de 65 anys se situa al voltant dels 4-6 casos per 1.000 habitants/any a Europa, i Catalunya és una de les àrees amb més incidència.
El projecte FLS permet avançar en l'atenció del procés de fractura per fragilitat, creant una unitat de coordinació de fractures territorial, amb la participació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, els Hospitals de Cures Intermèdies del territori i els seus Hospitals de Dia (Hèstia Palau, Nou Hospital Evangèlic, Mutuam Güell, ESIC Dos de Maig).
L’ús de la tecnologia ha permès salvar les principals limitacions dels programes internivell al nostre entorn sanitari i ha permès unificar el seguiment clínic dels pacients amb fractura de fèmur, fomentar la cohesió entre els professionals dels centres i millorar la integració unificada de les dades clíniques.

Validació clínica i implementació en la pràctica clínica d’una estratègia de salut mòbil per al seguiment de pacients trasplantats cardíacs.
L’objectiu del projecte mHeart és oferir una solució tecnològica que permeti acostar l’atenció sanitària al pacient trasplantat cardíac, una població d’especial interès degut a la seva elevada complexitat. El desenvolupament d’aquesta eina ha mostrat diferències significatives en la millora de l’adherència dels pacients usuaris de la eina així com un increment de la seva satisfacció i una disminució en les reconsultes a urgències.
Aquesta eina permet que els pacients duguin un millor control del seu procés, permetent el registre de diferents variables com el pes i la tensió. Aquests registres estan connectats a un sistema d’alarmes que permeten una atenció personalitzada i anticipada. La eina compta també amb la
possibilitat d’incloure qüestionaris a pacients per tal de valorar el seu procés clínic i la seva experiència. Un canal de missatgeria permet la comunicació bidireccional amb el pacient.
El projecte es troba des de 2018 implementat en pràctica clínica i s’ofereix a tots els pacients trasplantats cardíacs que atén el nostre centre.
Digitalització de la traçabilitat i lliurament de medicaments i nutrició aplicant la metodologia Lean & Six Sigma.
Es va analitzar la dispensació de medicació hospitalària (MHDA) i nutrició enteral (NE), identificant barreres com els desplaçaments, l’accessibilitat i la saturació en els punts de lliurament. Mitjançant un enfocament Lean i un equip multidisciplinari, es va dissenyar un procés estàndard amb l'eina digital LENORA SEEDH, que ofereix traçabilitat, dispensació flexible, seguiment de l’adherència i comunicació en línia.
El projecte inclou un protocol de validació per avaluar el seu impacte en temps, satisfacció i adherència, transformant els processos en fluxos eficients, automatitzats i orientats al pacient, assolint més qualitat i valor afegit en el procés assistencial.
Presenta’ns el teu projecte de salut digital
Tens una idea o una solució digital que vols posar a prova en l'entorn assistencial? T'acompanyem en qualsevol de les fases del cicle d'innovació tecnològica del teu projecte, des del disseny i/o el desenvolupament fins a la validació final.